POVIJESNI RAZVOJ

Od svog prvog poslovnog poduhvata daleke 1987.godine, kroz videoteku i ugostiteljstvo, te pokretanja trgovine 1990-tih i uspješnog razvoja distributivne mreže, s početkom 2000-tih, FIS je izrastao u jedan od najvećih domaćih trgovačkih lanaca i postao najveći domaći investitor.

Izgradnjom vlastite maloprodajne distributivne mreže u svim većim središtima BiH, s odlikama moderne trgovine i brojnim pratećim sadržajima, FIS nastoji pružiti kupcima izvrsnu uslugu i velik izbor roba po najpovoljnijim cijenama. Ponudom od 250 000 različitih artikala, grupiranih u 20 specijaliziranih odjela ( namještaj, AV i bijela tehnika, posuđe, tekstil,obuća,igračke,prehrana,namještaj,itisoni,alati,vodo-elektro,rasvjeta,repromaterijal..), FIS kupcima nudi proizvode iz cijelog svijeta, s posebnim naglaskom na domaće.

Za predah od kupovine, u ponudi su brojni prateći sadržaji; restorani,caffe barovi i slastičarne, kozmetički i frizerski saloni,fitness centar.. čime je FIS postao mjestom omiljene obiteljske kupovine .

Niz godina FIS na tržište plasira i širok asortiman vlastitih proizvoda bilježeći izvanredan prijem kod kupaca. Odličan omjer cijene i kvaliteta,potvrđen i usvajanjem zahtjevnih standarda, prepoznate su pogodnosti pri odabiru namještaja Ambyenta, GHS čarapa, kućnog tekstila i Anbinni dječje odjeće, s potpisom FIS-a kao proizvođača.

10.06.2017. Svečano je otvoren FIS prodajni centar u Mostaru, na adresi Bišće Polje bb.

FIS-ov prodajni centar u Mostaru ujedno je i prvi na području Hercegovine.
Na 7 000 m2 prodajnog prostora, kupcima u Mostaru je ponuđen širok asortiman proizvoda, počevši od tekstila i obuće, kućnih potrepština i namještaja, pa do prehrambenih i proizvoda za gradnju.
Na ovaj način, FIS se približio svojim kupcima s područja Hercegovine, te osigurao 100 novih radnih mjesta.
Povodom otvaranja centra u Mostaru, FIS dao veliku podršku zdravlju kroz donaciju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i Dječjem domu – Egipatsko selo, koji pruža skrb djeci bez roditeljskog staranja i djeci u stanju socijalne potrebe.


13.07.2016. Otvoren FIS prodajni centar u Doboj Jugu na adresi 203. brigade 27, Matuzići.

U suvremeno opremljenom prodajnom centru, na preko 7.000 m2 izložbenog i prodajnog prostora podijeljenog na tri etaže, FIS je i svojim kupcima iz dobojske regije ponudio najširi asortiman roba široke potrošnje.
Otvaranjem novog prodajnog centra u Doboj Jugu,100 radnika dobilo je posao i time se pridružilo timu od 3.300 uposlenih radnika.
Direktor poduzeća Zoran Maros, povodom otvorenja u Doboj Jugu, izjavio je kako Kompanija FIS, između ostalog, ima za cilj uspostaviti poslovne kontakte sa lokalnim distributerima i proizvođačima, te ostvariti dobru međusobnu suradnju.


07.09.2016. Otvoren novi FIS prodajni centar u Žepču

Prodajni centar FIS u Žepču je prisutan još od 2009. godine, ali ocijenivši potrebnim da ovaj grad dobije veći i moderniji centar kakav i zaslužuje, 2015. godine započela je izgradnja FIS-ovog vlastitog suvremenog centra.
Novi FIS u Žepču, koji je smješten uz sami magistralni put u naselju Brankovići bb., proteže se na preko 7.000m2 izložbenog i prodajnog prostora.

Osim maloprodaje roba široke potrošnje, kupcima nudi i dodatne sadržaje kao što su expres restoran, kafe, optika, te dječja igraonica. Ponovnim otvorenjem FIS-a u Žepču, na posao je vraćeno 55 bivših, a zaposlenje je dobilo i još 50 novih djelatnika.

Veći i moderniji FIS-ov centar u Bihaću otvorili smo 26.decembra 2014.g.

Novi objekat izgradili smo na lokaciji Ceravica,u ulici Žrtava srebreničkog genocida.

Uz maloprodaju roba široke potrošnje(namještaj,prehrana,kućne potrepštine,gradnja,tekstil i obuća) novi FIS je Bišćanima ponudio i dodatne sadržaje(restoran, kafe-slastičarnu,frizersko-kozmetički salon,prodaju sportske opreme,drogeriju i apoteku) i time značajno obogatio i proširio ukupnu ponudu.

Realizacijom ovog projekta otvorena su i nova radna mjesta i, uz do tada zaposlenih 60, zaposlenje u novom FIS-u dobilo je još 120 radnika.

Vrijednost investicije iznosila je cca 15.000.000,00 KM.

8.3.2013. godine FIS se kvalitetnije i konkretnije pozicionirao i u Sarajevu. Dotadašnjih 3000 m2 prodajnog prostora u sarajevskom naselju Briješće , zamijenjeno je s uvjetnijim i duplo većim prostorom u naselju Halilovići. Sarajalije su osim pristupačnijeg, dobile i dosta moderniji, asortimanski snabdjeveniji prodajni prostor. Kolektiv koji je brojao 30 djelatnika dosegao je brojku 100.

20.9.2013. godine u prisustvu brojnih Bugojanaca svečanim presijecanjem vrpce označen je kraj tromjesečnih građevinskih radova i početak rada novog prodajnog centra FIS u bugojanskom naselju Jaklić. Otvarajući svoja vrata FIS je Bugojancima ponudio znatno atraktivniji i sadržajniji prodajni centar ali i bogatiji asortiman roba od onoga na koji su navikli dok su ga posjećivali na staroj bugojanskoj adresi.

Broj uposlenika je sa 30 povećan na 90.

31.8.2012. godine otvoren novi Prodajni centar FIS u Banjaluci

Činjenice da je FIS u Banjaluci prisutan u kontinuitetu od davne 1998.godine, te da je sve vrijeme nastojao pratiti i ostvarivati potrebe i želje svojih kupaca, logično su rezultirale i otvaranjem većeg prodajnog centra.

Moderniji i opremljeniji FIS , od 31.8.2012. godine , svojim kupcima nudi više od 250 000 proizvoda i usluga, atraktivno izloženih na tri etaže i 34 000 m2.

Uz prateće sadržaje; igraonica za mališane, restoran i caffe – slastičarna, apoteka, banka i bankomati, trafika i mjenjačnica, kupcima je na raspolaganju i 200 garažnih i 100-njak parkirnih mjesta, što će nadamo se upotpuniti ugođaj kupovine.

Pored postojećih 150, otvaranjem većeg prodajnog prostora u Banjaluci, uposleno je i dodatnih 150 djelatnika.

Kao društveno odgovorna kompanija, FIS je povodom otvaranja novog prodajnog mjesta, Kliničkom centru Banjaluka donirao 70.000 KM.Vrijednosni ček je Zoranu Aleksiću, direktoru za medicinske poslove hirurških grana u Kliničkom centru Banjaluka, uručio Pero Gudelj, vlasnik i direktor FIS-a..

2012. godine FIS ima 2 776 uposlenika.

30.3.2009. otvoren Prodajni centar FIS u Livnu

Bogatim asortimanom roba široke potrošnje izloženih na 3000 m2 i upošljavanjem 28 novih djelatnika, 30.3.2009.godine FIS je počeo s radom u prodajnom centru u Livnu.

28.8.2009. FIS otvorio Prodajni centar u Žepču

S ciljem da se ponudom i uslugama približi domicilnom stanovništvu srednjeg toka rijeke Bosne ali i kupcima u tranzitu, FIS je 28.8.2009. godine na atraktivnoj žepačkoj lokaciji, uz samu saobraćajnicu M17, otvorio prodajni centar. Kupcima su na 3500 m2 dvoetažnog prodajnog prostora, osim bogatog asortimana roba po povoljnim cijenama, u ponudi i prateći ugostiteljski sadržaji.

2009. godine FIS je upošljavao 2666 djelatnika.

14.3.2008. otvoren Prodajni centar FIS u Brčkom

Na 17 000 m2 moderno opremljenog prostora i desetak specijaliziranih odjela, kupcima je ponuđen širok asortiman roba široke potrošnje. Brojni prateći sadržaji, poput igraone, ljekarne, banke, frizerskog salona i komfornog parking prostora, upotpunjavaju kompletan ugođaj kupovine. Novi prodajni centar u Brčkom otvorio je i novih 200 radnih mjesta, a Fisova obitelj porasla do brojke 2996 djelatnika.

7.11.2008. uspješno okončano proširenje Prodajnog centra FIS u Bijeljini

Prodajni centar u Bijeljini svoje kupce dočekao je s novih 6000 m2 prodajnog prostora i bogatijim asortimanom.Moderniji i veći, centar je obogaćen i pratećim sadržajima za predah od kupovine, koji će kupcima boravak u novom ambijentu učiniti još prijatnijim.

22.12.2008. otvoren Salon namještaja FIS u Slavonskom Brodu

Plansko širenje distributivne mreže u zemljama okruženja i plasman, prvenstveno Fisovog namještaja, počeo je sredinom 2005. godine otvaranjem salona u Splitu, a nastavljen izgradnjom objekta u Slavonskom Brodu.

Moderan i atraktivan dvoetažni salonski prostor od 3000 m2, predstaviće kupcima kompletan asortiman namještaja za stanovanje pod robnom markom Ambyenta.

1.6. 2007. godine pušten u rad pogon za proizvodnju ekogoriva – pellet

Pelet je visokokalorično bio-gorivo proizvedeno isključivo prešanjem piljevine i strugotina suhog, visoko kaloričnog drveta, bez dodavanja bilo kakvih vezivnih sredstava.

Zbog cilindričnog oblika, nakon sagorijevanje ovog kaloričnog goriva, nastaje svega 1% pepela što je identična količina CO2 koju je drvo koristilo prilikom svog rasta. Jednostavan transport i upotreba pri zagrijavanju domova i zadovoljenje visokih ekoloških standarda, domaćinstvima i industriji omogućavaju kvalitetniji život, bez ugrožavanja okoliša.

Fisov pogon za proizvodnju postiže dnevni kapacitet od 3,2 tone, što je na godišnjem nivou produktivnost od 13 500 tona pelleta, kompletno plasiranog na tržište.

Proizvodni proces opsluživalo je 20-tak djelatnika.

2007. godine FIS je upošljavao 2228 djelatnika.

U ljeto 2005. godine, puštanjem u rad Tvornice namještaja Ambyenta, FIS je uposlio 150 djelatnika i počeo s plasmanom vlastitih proizvoda. Krajnje ozbiljnim pristupom i početnim ulaganjem od 10 milijuna eura u pokretanje proizvodnje i vrhunsku tehnologiju, proizvodne i skladišne prostore s infrastrukturom i mehanizacijom, educiranje radne snage, kvalitetan repromaterijal i moderan dizajn, stvoreni su preduvjeti za razvoj robne marke Ambyenta. U relativno kratkom vremenu FIS se svrstao među vodeće domaće proizvođače namještaja i razvio Ambyentin porfolio na oko 500 artikala.

Osim plasmana kroz razvijenu vlastitu distributivnu mrežu, namještaj Ambyenta postao je važan dio asortimana većine snabdjevenijih trgovina i salona namještaja u zemlji i okruženju.

Inovativnim i modernim pristupom, nastojimo ponuditi vrhunski dizajniran i ekonomičan namještaj, koji će životni i radni prostor učiniti funkcionalnijim i ugodnijim ambijentom za življenje.

26.08.2005. godine otvoren Prodajni centar FIS u Gračanici

Prodajni prostor kompanije FIS povećan je za 3000 m2, a kolektiv za 70 novih djelatnika. Na specijaliziranim odjelima raspoređenim na dvije etaže centra, kupcima je ponuđen velik izbor roba široke potrošnje po povoljnim cijenama.

2005. godine FIS je upošljavao 1570 djelatnika.

Otvaranjem vlastitog prodajnog centra u Bijeljini na 5000 m2, 24.09.2004. uspješno je nastavljen plan širenja Fisove distributivne mreže u BiH.

Bio je to, nakon centra u Vitezu, šesti po redu prodajni objekt:

  • Banja Luka 1998.g.
  • Cazin 2000.g.
  • Sanski Most 2001.g.
  • Bugojno 2002.g.

17.12. 2003. godine, svečano je pušten u rad prvi Prodajni centar FIS. Sa 64 000 m2 prodajno-izložbenog prostora i jedinstvenom ponudom od 250 000 različitih artikala, postao je mjesto zanimanja kupaca, ne samo grada Viteza i okoline, nego i cijele države.

Brojni prateći sadržaji za predah od kupovine, 200 garažnih i 500 vanjskih parking mjesta, te širina izbora i povoljne cijene, pružili su kupcima poseban ugođaj kupovine.

2003. godine FIS d.o.o. pokrenuo nezaustavljiv proces razvoja Poslovnog centra 96, grada Viteza i Srednjebosanskog kantona.

Nakon samo pet godina prometovanja i trgovine robama široke potrošnje, FIS je izgradnjom prvog prodajnog objekta od 8200 m2 sa specijaliziranim odjelima i ugostiteljskim sadržajima smještenim na dvije staže, pokazao obilježja lidera i pokretača viteškog gospodarstva. Kolektiv od 100-njak uposlenika poratnom domaćem tržištu na jedinstven način približio je asortiman roba iz cijelog svijeta.

Novi model: „Sve na jednom mjestu i po odličnoj cijeni!“ kupci su prepoznali i za kratko vrijeme FIS je postao omiljeno mjesto kupovine.

Krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad gospodarstvo Viteza doživljava velike promjene i pojavu prvih privatnih poduzeća, otvaranjem kaffe-a FIS i videoteke pod istim imenom, označen je početak postojanja Fisa u poslovnom svijetu BiH.

Bio je to prvi poduzetnički pothvat Pere Gudelja, na čelu s kolektivom od 10-tak djelatnika.